Thursday, November 8, 2007

Measuring pH pH:n mittausta

Edellisen postauksen kommentissa Kaisakaisa antoi mielenkiintoisen linkin helpolle tavalle mitata pH:ta, tavallinen pH-paperi kun on apteekissa tosi kallista. Ohjeen selostus on englanniksi, joten lyhyesti suomeksi:
punakaali sisältää antosyaniineja, vesiliukoisia värimolekyylejä, jotka ovat neutraalissa liemessä violetteja, happamassa punaisia ja emäksisessä kellanvihreitä. Tätä muuttumisominaisuutta voidaan käyttää hyväksi raastamalla muutama desi punakaalta, raasteen päälle kiehuvaa vettä ja annetaan hautua n 10 minuuttia. Sitten siivilöidään liemi. Sekoittamalla tähän liemeen hapanta tai emästä, liemen väri muuttuu. Voisin kuvitella, että esim orakkaiden keitinvettä siihen sekoittamalla, selviäisi miten emäksistä/hapanta liemi on, eli tarvitaanko lisää ammoniakkia tai etikkaa.
Ohjeen mukaan hyvin voimakkaassa punakaaliliemessä voi liottaa esim suodatinpussin paloja, muutaman tunnin, sitten ne kuivataan ja leikataan paloiksi, joita voisi käyttää kuten oikeaa pH paperia. Ehkä tällä tavoin ei saa kovin tarkkoja lukemia, mutta uskoakseni kuitnkin riittävän tarkkoja sienivärjäykseen.. ja ihan kotikonstein:-)
Jos joku on kokeillut, toimiiko ohje, niin olisi kiva kuulla.
In English
In a comment of the previous posting Kaisakaisa gave an address to an interesting web site, how to measure pH without expensive pH paper from the pharmacist. I translated the main parts of it in Finnish for the Finns who cannot read English so well.
I would imagine you could use red cabbage juice to determine pH when dyeing with tooth fungi, as it is not so important to know the exact pH, just that if it is basic or neutral (or acidic). Has anyone tried this kind way to measure pH?

2 comments:

  1. Punakaalikokeilusta sen verran että kun ensin keittää runsaasti punakaalisilppua melko vähässä vedessä ja keittämisen jälkeen jemmaa silpun joukkoon useita tyhjiksi puhallettuja kananmunia tekeytymään rauhassa viileässä yön yli, saa jännän turkooseja kirjavia munia (kirjavia siksi että kaalisilppu tekee lisäkuviointia). Väri vielä korostuu kun munat kuivuttuaan lakkaa tai vahaa. Se pääsiäiskokeiluista.

    Kun myöhemmin rupesi mietityttämään että miten sen sinertävän sävyn saisi myös ehkä lankoihin? Etikkalorauksen kanssa punakaalilangoista tulee vaaleanpunaisia. Soodan kanssa ei tule sinistä vaikka kokeilin, tuli tympeän sameaa harmaata.
    Entä liitua, kalkkia tms, joku aine mikä tuli munankuorien mukana keitokseen muutti värin erilaiseksi? Hmm...

    Punakaalilla värjätyt langat eivät ole kovin valon- ja pesunkestäviä, silkissä väri tuntui pysyvän hiukan paremmin. Punakaali sopii "sesonkijuttuihin" hyvin. :D

    ReplyDelete
  2. I must have somehow missed this post when you originally posted it. Using the colour in red cabbage for pH is a very old method. It doesn't change excatly at pH 7 but close enough. Alternativly, are you familiar with the cheaper pH testeing paper, lakmus paper? I believe it was originally made using some lichen with the same colour as moost blue flowers or cabbage :-) Yes, most blues are indeed the same substance class.

    ReplyDelete